Residency at Galleri Svalbard in Spitsbergen (second week)


In the second week of my stay in Svalbard I went on visits to the Russian settlements of Barentsburg and Pyramiden.

Barentsburg is the second-largest settlement on Svalbard situated on the Grønfjord (part of Isfjorden) with about 450 inhabitants, almost entirely Russians and Ukrainians. Barentsburg is the only remaining Russian permanent settlement on Svalbard. Svalbard is under full Norwegian sovereignty, but according to a 1920 treaty all signatory countries (40 in total) are granted non-discriminatory rights to fishing, hunting and exploring mineral resources. For Russia that means coal mining. Barentsburg started as a Dutch mining town in the 1920s. In 1932 the Rotterdam based Dutch Spitsbergen Company (Nespico) sold their concession to the Soviet Union due to financial troubles. Since then coal mining is conducted by the Soviet company Arktikugol . Pyramiden was a Russian settlement and coal-mining community situated on the Billefjorden which is also part of Isfjorden. Founded by Sweden in 1910 and sold to the Soviet Union in 1927, Pyramiden was closed in 1998 and has since remained largely abandoned with most of its infrastructure and buildings still in place.

Tijdens de tweede week van mijn verblijf in Spitsbergen bezocht ik the Russische nederzettingen Barentsburg en Pyramiden.

Barentsburg is de op een na grootste nederzetting in Spitsbergen en ligt aan de Grønfjord (deel van de Isfjord). Barentsburg heeft zo’n 450 inwoners, voornamelijk Russen en Oekraïners. De plaats is geheel gericht op het delven van steenkool. In 1920 werd Spitsbergen tijdens een conferentie in Parijs middels het Spitsbergenverdrag onder Noors toezicht geplaatst. Noorwegen liet in het verdrag toe dat buitenlandse maatschappijen er onder eigen regels konden werken, zonder volledig rekening te hoeven houden met het Noorse toezicht. Ongeveer 40 landen tekenden het verdrag, waaronder Rusland in 1924. De naam Barentsburg werd in 1924, door de directie van de N.V. Nederlandsche Spitsbergen Compagnie (Nespico) uit Rotterdam gegeven aan de Nederlandse mijnbouwnederzetting die voorheen simpelweg vernoemd werd naar het fjord waar het lag, Green Harbour. Vanwege financiële problemen was de Nederlandsche Spitsbergen Compagnie uiteindelijk genoodzaakt al haar claims op Spitsbergen, waaronder Barentszburg, te verkopen. In 1932 nam het Sovjet Staatsbedrijf Trust Arktikugol de Nederlandse eigendommen op Spitsbergen over. Pyramiden was een Russische mijnbouwplaats aan een uitloper van de Isfjord genaamd Billefjord. Het plaatsje werd in 1910 gesticht door de Zweden en in 1927 verkocht aan de Russen. Sinds 1998 is de mijn bij Pyramiden gesloten en tegenwoordig is het dorpje grotendeels verlaten maar de infrastructuur en gebouwen zijn nog deels intact.