New Bank for The Lehman Brothers


The Palais d’Iéna, a significant artistic venue, was designed by the architect Auguste Perret between 1937 and 1946 to host temporary painting exhibitions. Since 1959 the Palais d’Iéna is the headquarters of the economic, social and environmental Council. It has recently begun to house special events and its Hypostyle room will host the project PEARLS OF THE NORTH.

New Bank for the Lehman Brothers is a sculpture that consist of 3 objects that should be regarded as architectural models (scale 1 : 100) for buildings: a new bank for the Lehman Brothers. Before declaring bankruptcy in 2008, Lehman was the fourth largest investment bank in the USA. The bankruptcy of Lehman Brothers remains the largest bankruptcy filing in the US history and is in that sense in many ways exemplary for the current economical state of affairs in the US and Europe.

Wood, cloth, chairs, toilet seats, curtains, Formica and metal – variable dimensions – 2011

Nieuwe Bank voor The Lehman Brothers in Palais d‘Iena, Paris

Het Palais d’Iena, is een belangrijke tentoonstellingsruimte die tussen 1937 en 1946 is ontworpen door architect Auguste Perret om wisselende tentoonstellingen voor schilderkunst in te houden. Sinds 1959 dient het Palais d’Iena als hoofdkwartier voor de Raad voor economische, sociale en milieuzaken. Onlangs heeft het de deuren weer geopend voor het publiek voor speciale evenementen en in de Hypostyle ruimte is in oktober 2011 de tentoonstelling de tentoonstelling PEARLS OF THE NORTH te zien.

Nieuwe bank voor The Lehman Brothers is een beeld dat bestaat uit 3 delen die gezien moeten worden als architectuur modellen voor een nieuwe bank voor The Lehman Brothers (schaal 1: 100) Lehman Brothers was tot aan haar faillissement in september 2008 de op 4 na grootste Amerikaanse investeringsbank. De faillissement aanvraag van de bank op 14 september 2008 is de grootste uit de Amerikaanse geschiedenis en het faillissement is exemplarisch voor de huidige economische malaise in zowel de VS als Europa.

Hout, textiel, stoelen, wc brillen, gordijnen, Formica en metaal – variabele afmetingen – 2011

Many thanks/ met dank aan: Lisan Scheepe.