Robot Heart performance at MOCAD


CONSIDERING DETROIT – Museum of Contemporary Art Detroit (MOCAD) – 2008
With Ellen Cantor, Maurice Greenia Jr. (Maugre), Jim Gustafson, Allie McGhee, Heather McGill, Gordon Newton and Time Stereo’s “UFO Factory”

TIME STEREO/UFO FACTORY ARTIST STATEMENT:

UFO Factory is the third in a projected series of architectural models which feature a highly theatrical element. UFO Factory in MOCAD is produced from a small five inch tall cardboard replica of the original UFO Factory, a brick and mortar art-space located in an undisclosed industrial area of Eastern Market, New Detroit, less than a mile away from MOCAD.

“The underlying organizational rationale is that we are re-constructing a full-size (800 sq ft.) art gallery / performance space / nightclub entirely out of cardboard. We work not from memory, photographs, or detailed diagrams, instead we follow the example of a tiny cardboard model which lacks all but the most basic details or fixtures. We believe community is an important issue in our work. Our use of “common” materials, spray paint, cardboard, and glue, is not only a textural component that is easily recognized and afforded by all artists working in a economically depressed area but also may be seen as a rejection of so-called “high” art tradition”.

As UFO Factory continues to evolve in its three months of interactive events, audiences seeking to lose themselves in real and fake art exhibits, ufology, abnormal animal and human curiosities, flippancy, insane melodrama, man transformed into wolf, sophisticated novelties, life, action, abduction, magic, movies, and suprise can respond emotionally, individually and collectively, to the curious wedding of realism, romance, innocence, and silver spectacle.

ROBOT HEART with Davin Brainard, Warn Defever, Dion Fisher, Aliccia Berg, Mike Kearns and Ronald Cornelissen

CONSIDERING DETROIT – Museum of Contemporary Art Detroit (MOCAD) – 2008
Met Ellen Cantor, Maurice Greenia Jr.(Maugre), Jim Gustafson, Allie McGhee, Heather McGill, Gordon Newton en Time Stereo’s “UFO Factory”

TIME STEREO/UFO FACTORY STATEMENT:

UFO Factory is de derde in een geplande reeks van architectuurmodellen waarin theatrale elementen een grote rol spelen. UFO Factory in MOCAD wordt gereproduceerd naar het voorbeeld van een klein, 12,5 cm groot, model van de oorspronkelijke UFO Factrory – een bakstenen kunstruimte gelegen op een afgesloten industrieel terrein in East-Market, New Detroit, op minder dan een kilometer afstand van MOCAD.

“Het uitgangspunt van waaruit we werken is dat we een galerie/ performance ruimte / nachtclub op ware grootte reconstrueren met gebruikmaking van niet anders dan karton. We werken niet vanuit het geheugen, of op basis van foto’s of gedetailleerde bouwtekeningen. In plaats daarvan werken we aan de hand van een klein kartonnen model dat alleen de meest elementaire details van de inrichting bevat. Het collectieve aspect van Time Stereo en de manier waarop we ons tot de gemeenschap verhouden is belangrijk voor ons. Ons gebruik van de alledaagse materialen, verf, karton, en lijm, is niet alleen een visueel component dat makkelijk herkenbaar en te veroorloven is voor kunstenaars die werken in een economisch achtergebleven gebied, maar moet ook gezien worden als een afwijzing van de zogenaamde ‘high art’ traditie”.

In deze drie maanden vol interactieve evenementen blijft UFO Factory evolueren zodat bezoekers zich kunnen verliezen in echte en namaak tentoonstellingen, ufologie, menselijke en dierlijke curiosa, krankzinnig melodrama, weerwolven, ontvoeringen, magie, films en verrassingen en kunnen opgaan, individueel en gezamenlijk, in een wonderbaarlijke mix van realisme, romantiek, onschuld, en zilver spektakel.

ROBOT HEART met Davin Brainard, Warn Defever, Dion Fisher, Aliccia Berg, Mike Kearns en Ronald Cornelissen

Photo’s/foto’s: Sarah Lapinski (3,4 & 6) and Corine Vermeulen (1,5 & 7)